B'ndimska kvatrnica v duhu punta

V okviru prireditve B'ndimska kvatrnica 300-letnica punta sem izdelala 7 oblačil. Puntarska kmečka obleka je sestavljena iz bele bluze, predpasnika, brezrokavnika, ki deluje kot korzet ter krila, ki je segalo do gležnjev. Ostala oblačila so iz tafta, ki je sicer umeten material in vizualno deluje kot svila.

Pri puntarski obleki mi je največ časa uzel ravno brezrokavnik, na kateremu sem izdelala gumbnice in skozi prepasala vrvico. Krilo je narejeno iz 2,8 m materiala in je nabrano z elastiko v pasu. Predpasnik in bluza sta last dramske skupine in nista moje delo.

Modra in oranžna obleka, ki sem jo nosila jaz je bila prva poskusna obleka, kjer se kroj ni najbolj prilegal in so rokavi silil dol. Za silo sem jo rešila z dodatkom drugega blaga, ki sem ga ročno všila. Treba je bilo najti kroj, ki bo ustrezal čimvečjemu številu ljudi in bo nosljiv še naprej. Tako so oblačila za vzorec večja in imajo okrog pasu pas, ki se zadaj zaveže v pentljo in tako dodatno stisne ter prilagodi telesu.Foto: Neva Močnik